De werkplannen voor edelhert, damhert, wild zwijn en ree zijn door het bestuur van de Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) vastgesteld. In de werkplannen staat wat er het aankomend seizoen nodig is om de grofwildstanden op het afgesproken niveau te houden. Gestreefd wordt naar een gezonde populatie van circa 1.800 edelherten, 500 damherten, 1.200 wilde zwijnen en ruim 10.000 reeën in Gelderland. Volgend voorjaar wordt opnieuw geteld of deze standen zijn bereikt. Het beheer van de wilde zwijnen start op 1 juli en van de herten op 1 augustus.

Voor het behoud van gezonde populaties en om verkeersongelukken, schade aan landbouw en bosbouw te voorkomen vindt beheer van grofwild plaats op de Veluwe en voor reeën ook daarbuiten. In het onlangs vastgestelde Faunabeheerplan Grofwild heeft de FBE het faunabeleid van de provincie vertaald naar een planmatige aanpak voor de komende vijf jaar. De FBE doet dat samen met de bij haar aangesloten jachthouders, wildbeheereenheden, organisaties en adviseurs. De nu vastgestelde werkplannen zijn een jaarlijkse uitwerking, gebaseerd op tellingen in het voorjaar.

Wilde zwijnen
Na een voedselarme en langdurige winter in 2012/2013 was de afgelopen winter uitgesproken zacht. Belangrijker nog was dat er nu meer dan voldoende voedsel beschikbaar was voor de wilde zwijnen, in de vorm van eikels en beukennootjes. Door de succesvolle aanwas moeten er dit jaar 3.300 wilde zwijnen worden geschoten Dat is ruim een derde meer dan vorig jaar. De streefstand die volgend voorjaar op de Veluwe moet zijn bereikt is 1.240 varkens.

Edelherten
De actuele voorjaarsstand bedraagt circa 2.300 edelherten, de gewenste stand is circa 1.800 edelherten. De komende periode is een afschot nodig van ruim 1.400 edelherten. Het verschil met de gewenste stand is het afgelopen seizoen behoorlijk verkleind. Dit heeft ook al tot een meetbare afname van schade en overlast geleid. Een verdere vermindering is aankomend seizoen noodzakelijk op de Noord West Veluwe, specifiek in de noordwestzijde van de agrarische enclave, dus rond Staverden en Leuvenum. In bijzondere gevallen kan daar ook ’s nachts worden opgetreden. Overigens zijn in goed overleg op de Veluwe ook afschotvrije zones uitgebreid, op plekken waar de stand zich natuurlijker mag ontwikkelen.

Damherten
Damherten komen vooral voor op de Zuid-Veluwe, daar is als gevolg van minder afschot en een jachtvrij gebied, sprake van een groei van de populatie. De mannelijke damherten maken gebruik van de aanwezige verbindingen en bevolken in toenemende mate ook de Midden-Veluwe. Op de Noord-Veluwe wordt de stand al jaren op het gewenste niveau van ongeveer 100 dieren gehouden. De voorjaarsstand voor de gehele Veluwe is bepaald op bijna 900 damherten, daar komt de natuurlijke aanwas van 300 dieren nog bij. De gewenste voorjaarsstand in 2015 voor de gehele Veluwe is 500 damherten.

Reeën
Reeën komen in geheel Gelderland voor en leven dus in verschillende landschappen. Het afgelopen seizoen sneuvelde 10% van de reeën door een aanrijding. De komende periode wil de FBE proberen daar wat aan te doen door gerichte maatregelen waaronder afschot. De lokale wildbeheereenheden spelen daarbij een belangrijke rol. Het benodigde afschot is circa 3.600 reeën. De gewenste voorjaarsstand voor heel Gelderland is ruim 10.000 reeën.

De diverse werkplannen zijn te vinden op de website van de Faunabeheereenheid Gelderland