België - Ook de jacht ook in het buitenland blijkt niet eenvoudig is. Recent zijn de jagers en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) om de tafel gaan zitten om oplossingen te zoeken om de steile groeicijfers van het aantal wilde zwijnen in onze bossen in te perken.

In kader van wetenschappelijk onderzoek werd daarom de start gegeven aan enkele bijkomende jachtmogelijkheden. Het gaat om een testfase waarbij ze kunnen achterhalen welke methodes efficiënt zijn om het grofwildstand te beheersen. Een ding blijkt zo klaar als een klontje: er moeten dringend meer wilde zwijnen worden afgeschoten.

In samenwerking met de Vlaamse regering is een nieuwe beleidsvisie goedgekeurd. Daarin staat dat het zwijn gecontroleerd wordt toegelaten in bepaalde gebieden in Vlaanderen terwijl elders een nulstand en dus uitroeiing wordt nagestreefd. Dat moet een gediversifieerd beheer met zich meebrengen.

Dus starten alle betrokken partijen, van jagers tot bosbeheerders, enkele proefprojecten op die de komende twee jaar plaatsvinden. Daarbij wordt gekeken naar de aanpak in het buitenland. Zo zijn nachtjacht met een lamp, voederplaatsen als lokmiddel en bijvoorbeeld kleine drijfjachten verboden in België, maar mogelijk worden deze technieken in het kader van het onderzoek toch getest. De bestaande belgische jachtwet moet deze uitzonderingen dan wel kunnen aanvaarden. Zo'n aanpassing gebeurt alleen wanneer de gebruikte methode met succes het groeiende everzwijnenbestand kan intomen.

De bedoeling is om dankzij het project binnen een termijn van twee jaar ervaring op te doen om te leren omgaan met grote wildsoorten in de open ruimte zodat de maatschappelijke risico's tot een minimum beperkt worden.