Bij het noteren van de titel was er al een probleem, is het nu een wandelexcursie met foto-onderricht of een cursus fotografie in de buitenlucht? Na het allemaal meegemaakt te hebben kies ik duidelijk voor het eerste.

Het verzamelen was bij de slagboom van de Noorderheide, voor velen een bekend punt omdat we daar veel ontrasterwerk voor SBB hebben uitgevoerd. Onder de bezielende leiding van Maaike Strikwerda werden we welkom geheten. De eerste beginselen van de digitale fotografie werden door Gerard van Heiningen en Maas van Ruitenbeek kort besproken. De wereld van ISO, raw, MB, JPEG, diafragma en witbalans kreeg daardoor voor ons enige herkenning. Ook veel aandacht voor het gedrag, kleding en beweging van aspirant wildfotograaf.


Op stap naar de eerste opdracht: maak een foto van de prachtige paarse hei EN de bovenliggende grote onweerswolk! Natuurlijk kun je in zo’n geval de camera op automaat zetten voor een aardig plaatje maar na enige instructie en handmatige instellingen uit geprobeerd te hebben bleek het resultaat toch net iets beter te kunnen zijn.


Zo hebben we veel voorkomende problemen uit de praktijk bij de wild en natuur fotografie besproken. Onscherpte op het object, bewegende dieren, slecht licht, statief gebruik en het fotograferen van een mestkever zijn proefondervindelijk met diverse instellingen van de camera uitgeprobeerd en vaak met succes!

De wandeling door dit prachtige natuurgebied met eikenhakhout en zijn gerestaureerde waterbeken gaf mogelijkheden genoeg voor het oefenen in de praktijk en het stellen van vragen.

Op de wildobservatieplaats, volgens Lineke No. 24 uit de WOB atlas van de Vereniging het Edelhert was helaas alleen een bui regen waarneembaar maar daardoor wel gelegenheid voor vele vragen.

Op de terugweg gaven twee moeflon schapen met lammeren voldoende gelegenheid om een ‘examenfoto’ te maken. Opkomende mist, slecht licht, donkere achtergrond, veel helmgras voor het object en dieren op diverse afstanden zorgden ervoor dat alles uit de kast moest om toch nog een herkenbaar plaatje te schieten.

Na een dankwoord van de organisatie aan de beide instructeurs ging iedereen voldaan en met goede voornemens naar huis. Maaike, bedankt voor deze verfrissende aanpak in het excursieprogramma.

Afsluitend mogen we concluderen:

  • dat we nu wel enig gevoel hebben hoe de mooie foto’s uit Het Edelhert van o.a. Eline Verwoerd, Jan Paulides en Bas Worm worden gemaakt
  • dat we veel van die verborgen instellingen nu ook op onze eigen camera kunnen vinden
  • dat we nu met iets meer kennis iets vaker een mooiere foto kunnen maken
  • dat het Limburgse gezegde “het ligt niet aan het penneke maar aan het menneke”  zeker in de wildfotografie ook opgaat!